10 Tips om gas te besparen

Uiteindelijk zullen we in Nederland stoppen met het gebruiken van gas. Er worden nieuwe duurzame maatregelen ontwikkeld om zodoende te verwarmen en te koken. Echter is dat nu nog niet van toepassing, maar kunnen we wel alvast besparen! In dit artikel: 10 tips om gas te besparen.

Een huishouden gebruikt jaarlijks gemiddeld 1.500 kubieke meter gas. De gasprijs is gemiddeld € 0,66 per kubieke meter, wat uitkomt op een totaalprijs van 990 euro per jaar. Als u slim met gas en energie omgaat, kunt u uw energierekening flink omlaaghalen. Deze 10 tips om gas te besparen zijn dan ook ongetwijfeld handig om te kennen.

1. Moderne cv-ketel

Verouderde cv-ketels verbruiken meer gas dan een zuinige hr-ketel. Het verschil kan gemakkelijk oplopen tot maar liefst 20 procent. Dat is ontzettend veel geld. Daarnaast is het belangrijk dat u de druk van de ketel op peil houdt. Mocht er te weinig waterdruk zijn, draait de verwarming minder efficiënt.

2. Isoleer cv-leidingen

Als cv-leidingen niet goed zijn geïsoleerd verliezen deze leidingen hun warmte, vooral als deze door koude ruimtes lopen. Isoleren is ontzettend gemakkelijk. De benodigde materialen kunt u gemakkelijk kopen bij de lokale bouwmarkt.

3. Thermostaat lager zetten

Zet de thermostaat niet onnodig hoog. Als u de thermostaat een graad lager zet, kunt u al gemakkelijk 80 euro per jaar besparen. U kunt de thermostaat dus bijvoorbeeld alvast lager zetten, voordat u weggaat of voordat u naar bed gaat. Vijftien graden is warm genoeg. Gaat u op vakantie? Zet uw thermostaat dan terug naar vijf of tien graden.

4. Radiatorfolie

Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte die de radiatoren afgeven, beter bewaard blijven. De besparing komt uit op ongeveer zeven euro per vierkante meter.

5. Dakisolatie

Warmte stijgt op. Als uw dak niet geïsoleerd is, verliest u dus onnodig veel warmte. Een geïsoleerd dak is dan ook erg belangrijk. Dat is niet alleen beter voor uw eigen portemonnee, maar het is ook nog beter voor het klimaat.

6. Waterbesparende douchekop

Circa 20 procent van het totale gasverbruik uit huishoudens wordt verbruikt voor het opwarmen van water. Ook onder de douche verbruikt u dus veel gas. Een waterbesparende douchekop kan dan ook zorgen voor een forse besparing.

7. HR++ glas

Dubbel glas en hoog rendement (HR++) isoleert beter dan enkel gas. De warmte kunt u daarmee langer binnenhouden en de kou houdt u langer buiten. Dit kan echter wel een flinke investering zijn. Door gordijnen dicht te houden kan het ook flink minder tochten.

8. Tochtstrips

Warmte kan ook verloren gaan door kieren bij ramen en deuren. Ook via de aansluiting met het dak kan warmte verloren gaan. Door tochtstrips te kopen en te plaatsen voorkomt u dat er koude lucht naar binnen komt.

9. Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt niet alleen voor een beter wooncomfort, maar is ook nog eens een zeer effectieve manier om geld te besparen. Huizen verliezen zodoende minder warmte en daarmee kan de verwarming ook weer een graadje lager. Dat is dubbelop besparen.

10. Isoleer de (spouw)muren

Door de (spouw)muren te isoleren zorgt u ervoor dat er minder warmte ontsnapt uit uw huis. De verwarming hoeft daardoor ook minder vaak aan. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn erg laag en u bespaart hier juist erg veel mee.

Extra tip: vergelijk energieleveranciers

Deze 10 tips om gas te besparen wordt nog aangevuld met deze extra tip: overstappen naar een andere energieleverancier kan ook zorgen voor een forse besparing. Als u al jarenlang bij dezelfde aanbieder zit, betaalt u waarschijnlijk veel te veel voor uw energierekening. Het kan daarom ook lonen om gas- en energieleveranciers te vergelijken.

3/10 - (2 stemmen)

3 gedachten over “10 Tips om gas te besparen”

  1. Ik wil graag zoveel mogelijk gas besparen, zodat ik minder hoef te betalen. Ik wist niet dat douchen zoveel gas verbruikt, daarom ga ik zeker kijken naar een waterbesparende douchekop. Dubbelglas heb ik al, maar de gordijnen dichthouden is ook een goed idee voor als ik niet thuis ben.

    Beantwoorden
  2. Handig tips om gas te besparen. Ik ben bezig met het verduurzamen van mijn huis en zoek hiervoor naar tips. HR++-glas klinkt als een goede oplossing. Even kijken of ik dit laat zetten. Verder ga ik een nieuwe cv-ketel kopen, wanneer mijn oude het begeeft.

    Beantwoorden
  3. Bedankt voor deze tips om gas te besparen. Mijn gasrekening was laatst erg duur en nu zoek ik naar informatie om hier wat aan te doen. Een goed idee om een nieuwe cv-ketel te kopen. Vooral als ik daarmee tot 20% kan besparen. Mijn ketel is alweer tien jaar oud, geloof ik.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

tien − negen =