Stroom en Gas Vergelijken: Hoe U Kunt Besparen

Wilt u graag stroom en gas vergelijken? Dat is een slimme keuze. Met de energievergelijker kunt u namelijk jaarlijks honderden euro’s besparen. Door over te stappen profiteert u van aantrekkelijke welkomstaanbiedingen. Hierdoor maakt u de beste keuze voor uw energie en bespaart u aanzienlijk op uw kosten.

A house with two separate energy meters, one for electricity and one for gas, with arrows pointing towards each meter, indicating a comparison between the two

Met de online vergelijkingstool kunt u eenvoudig en snel de verschillende opties vergelijken. Zo ziet u in een oogopslag welke aanbieder het beste bij u past. Dit helpt u om weloverwogen beslissingen te nemen omtrent uw energiecontract.

Key Takeaways

  • Bespaar jaarlijks honderden euro’s door stroom en gas te vergelijken.
  • Profiteer van aantrekkelijke welkomstaanbiedingen bij overstappen.
  • Gebruik de online vergelijkingstool voor snelle en gemakkelijke keuzes.

Waarom stroom en gas vergelijken?

Het vergelijken van stroom en gas is enorm voordelig. Als je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit, betaal je waarschijnlijk te veel voor je energierekening. Bestaande klanten krijgen vaak niet de welkomstaanbiedingen die nieuwe klanten wel ontvangen. Nieuwe klanten profiteren bijvoorbeeld van aanzienlijke kortingen zoals cashback kortingen, korting op de eerste maanden, of zelfs een gratis gadget zoals een iPad.

Daarnaast bieden veel energieleveranciers kleine verlengingsbonussen aan bestaande klanten, wat niet in de buurt komt van de voordelen voor nieuwe klanten. Daarom is overstappen meestal een slimme optie, vooral als je een contract met een onbepaalde duur hebt. Vergelijken kan dus echt de moeite waard zijn en je veel geld besparen.

Hoeveel kan ik besparen?

A lightbulb shines brightly next to a gas meter, symbolizing the potential savings from comparing electricity and gas prices

Met energie vergelijken kun je flink wat besparen op je jaarlijkse kosten. Gemiddeld besparen huishoudens ongeveer €285 per jaar. Voor grotere gezinnen kan dit oplopen tot wel €450. Het loont dus zeker de moeite om eens goed te kijken naar de actuele tarieven.

En weet je wat? Het overstappen naar een andere leverancier is tegenwoordig super makkelijk. Je kunt alles online regelen met een paar simpele klikken. Begin vandaag nog met vergelijken van stroom en gas en zie hoeveel jij kunt besparen.

Eenvoudige stappen om te besparen:

  1. Vergelijk actuele energieprijzen.
  2. Kies de goedkoopste energieleverancier met een goede deal.
  3. Let op welkomstkortingen en andere voordelen.
  4. Kijk naar de totale jaarkosten, inclusief netbeheerkosten.
  5. Vergeet niet om zowel stroom als gas mee te nemen in je vergelijking.

Elke euro die je bespaart telt, dus waar wacht je nog op?

Voer uw postcode en verbruik in

A hand typing a postcode and energy usage into a computer to compare electricity and gas prices

Wanneer je stroom en gas wilt vergelijken, begin je met het invoeren van je postcode en huisnummer. Dit helpt de vergelijkingstool om aanbieders te filteren die beschikbaar zijn in jouw regio. En geloof me, dat maakt een groot verschil. Je wilt immers geen tijd verspillen aan aanbieders die je niet eens kan selecteren.

Daarna is het belangrijk om je verbruik in te voeren. Hoeveel stroom en gas gebruik je per jaar? Dit geeft je een goed idee van wat je jaarlijkse kosten zullen zijn bij verschillende aanbieders. Bovendien kan je ook aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt, wat ook invloed heeft op je uiteindelijke kosten. Vergeet niet om je gezinssituatie in te vullen; dit kan namelijk ook verschil maken in het verbruik en dus in de kosten.

Filteren in de vergelijkingstool

A hand moves a slider on a comparison tool, comparing electricity and gas

Met de verschillende filters in de vergelijker kun je eenvoudig je ideale energiepakketten vinden. Selecteer bijvoorbeeld op duurzaamheid, looptijd van het contract, vast of variabel tarief, en aanbieder. Zo krijg je een overzichtelijk beeld van de meest aantrekkelijke kortingen via een onafhankelijke site zoals Pricewise.

Duurzaamheid

A bright, modern city skyline with renewable energy sources like wind turbines and solar panels alongside traditional power plants

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Veel energieleveranciers bieden nu groene stroom aan. Dit verschil merk je nauwelijks in de kosten, omdat duurzame energie grootschalig wordt geproduceerd. Grijze energie daarentegen maakt gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en kolen. Deze voorraden zijn niet onbeperkt en dragen bij aan milieuvervuiling door hoge CO2-uitstoot.

Kiezen voor duurzame energie is een goede manier om bij te dragen aan een beter milieu. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stroom uit zonnepanelen of windmolens. Dit soort energiebronnen produceren geen CO2 tijdens de opwekking. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om alleen groene stroom uit Nederland te gebruiken. Verschillende leveranciers bieden handige filters waarmee je jouw voorkeuren kunt aangeven. Zo draag je bij aan een betere toekomst.

CO2-gecompenseerd gas: wat is dat?

A person comparing electricity and gas usage, with a focus on CO2-compensated gas

CO2-gecompenseerd gas is eigenlijk gewoon grijs aardgas waarbij de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door investeringen in duurzame projecten en aanplanting van bomen. Hoewel het niet helemaal duurzaam is, is het momenteel wel het beste alternatief. Je betaalt in feite voor de CO2-uitstoot door middel van deze compensaties. Energiebelasting kan ook van invloed zijn op de prijs die je betaalt voor dit gas.

Kies voor een jaarcontract

A person comparing electricity and gas prices for a year contract

Een jaarcontract biedt vele voordelen. Het stelt je in staat om te profiteren van welkomstaanbiedingen en actietarieven. Hierdoor kan je vaak goedkopere tarieven krijgen dan bij langere contracten. Na een jaar heb je de vrijheid om opnieuw energiecontracten te vergelijken en over te stappen naar een andere leverancier.

Met een vast contract van een jaar weet je precies waar je aan toe bent zonder lange termijnverplichtingen. Deze zekerheid maakt een 1-jarige contract een slimme keuze voor velen. Zo kan je elk jaar de beste deal vinden en je besparingen maximaliseren.

Een vast of variabel energietarief

A comparison of fixed and variable energy rates for electricity and gas. Meter readings, rate charts, and a calculator on a desk

Bij het kiezen van energietarieven heb je de mogelijkheid tussen vaste tarieven en variabele tarieven. Met een vast tarief blijven de kosten voor energie dezelfde gedurende de looptijd van je contract, wat zekerheid biedt. Kies je echter voor een variabel tarief, dan kunnen de prijzen fluctueren afhankelijk van de olieprijzen en veranderen meestal per 1 januari en 1 juli. Dit kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van markttrends.

Vertrouwd bij een bepaalde aanbieder?

A cozy living room with a glowing fireplace, a warm cup of tea on the table, and a large window with a view of a serene countryside

Misschien hebt u al jarenlang vertrouwen in een specifieke energieleverancier. Of misschien zijn hun slimme meters precies wat u zoekt, of ondersteunt u hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Bij energievergelijkers kunt u eenvoudig filteren op uw favoriete leverancier. U kunt ook meerdere aanbieders tegelijk vergelijken. Indien gewenst, toont de vergelijkingstool alleen de goedkoopste opties. Dat maakt het eenvoudig om de beste keuze te maken.

Kan ik op ieder moment overstappen?

A person comparing energy plans on a computer screen

Je kunt overstappen van energieleverancier als je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Heb je een contract dat binnen zes weken afloopt, dan kun je ook overstappen zonder problemen. Let wel op dat als je te vroeg overstapt, je mogelijk een overstapboete moet betalen. Check daarom je huidige contract voor de exacte einddatum.

Hoe werkt overstappen?

A person comparing electricity and gas meters

Om van energieleverancier te wisselen, kun je online snel en eenvoudig te werk gaan. Begin met het invullen van je postcode en huisnummer. Dit is nodig om te zien welke aanbieders jouw regio bedienen en een correcte prijsberekening te maken. Je kunt ook je energieverbruik invoeren. Dit helpt bij het inschatten van de kosten.

Er zijn verschillende filters beschikbaar, zoals duurzaamheid of contractduur. Heb je een geschikte aanbieders gevonden? Klik dan op de oranje knop. Je wordt doorgestuurd naar de website van de aanbieder.

Op de website van de nieuwe leverancier vul je je gegevens in. Na de bevestiging heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, waarin je kosteloos kunt annuleren. Dit geldt voor zowel telefonische als online aanvragen.

Gedurende de overstapperiode blijven de energieleveranciers contact met elkaar houden. Je blijft stroom en gas ontvangen. Je huidige en nieuwe leveranciers bepalen samen het ingangsdatum van je nieuwe contract. Voor de eindafrekening zul je je meterstand moeten doorgeven.

Een overstapformulier en de gratis overstapservice maken dit proces meestal soepel. Als er een opzegtermijn of opzegvergoeding van toepassing is, wordt dit duidelijk vermeld. Dankzij deze simpele stappen is overstappen van energieleverancier zo geregeld.

Hulp nodig?

A person comparing electricity and gas prices online

Heb je vragen over het vergelijken van stroom en gas? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. We helpen je graag verder!

Veelgestelde Vragen

Welke energieleverancier wordt het best beoordeeld door de Consumentenbond?

De Consumentenbond beoordeelt energieleveranciers op verschillende aspecten zoals klanttevredenheid, prijs-kwaliteitverhouding, en duurzaamheid. Volgens hun laatste onderzoeken scoort EnergieDirect.nl hoog op klanttevredenheid, terwijl Eneco geprezen wordt voor hun groene energieopties. Hoewel dit algemene trends zijn, kan de beste keuze voor jou verschillen afhankelijk van je specifieke behoeften.

Hoe kan ik de verschillende energieprijzen effectief vergelijken?

Het vergelijken van energieprijzen kan overweldigend zijn, maar er zijn handige tools die dit proces vereenvoudigen. Websites zoals Independer en Gaslicht.com bieden onafhankelijke vergelijkingen. Je vult simpelweg je postcode, huidige energieleverancier en gezinssamenstelling in. Daarna krijg je een overzicht van beschikbare energiecontracten en hun tarieven. Let ook op speciale aanbiedingen en kortingen die soms niet direct zichtbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van een energiecontract voor 3 jaar vast?

Een vast energiecontract van 3 jaar biedt stabiliteit in energiekosten. Je tarief blijft gelijk gedurende de contractduur, ongeacht schommelingen in de markt. Dit kan vooral handig zijn als je verwacht dat de energieprijzen gaan stijgen. Daarnaast bieden sommige leveranciers extra voordelen zoals welkomstkortingen of duurzaamheidssubsidies.

Welke tips zijn er beschikbaar voor het vinden van het voordeligste energiecontract?

Gebruik vergelijkingssites: Vergelijkingssites zijn je beste vriend.
Kijk naar kleine leveranciers: Kleine leveranciers bieden vaak goede kortingen om klanten te trekken.
Houd rekening met klantenbeoordelingen: Goede service is net zo belangrijk als een lage prijs.
Overweeg groene energie: Soms zijn groene energiecontracten goedkoper dankzij subsidies en belastingvoordelen.
Let op de kleine lettertjes: Zorg ervoor dat je alle voorwaarden begrijpt voordat je een contract afsluit.

Scroll to Top