Stroom en gas vergelijken

Wilt u graag stroom en gas vergelijken? Een verstandige keuze, want met behulp van onze energievergelijker kunt u eenvoudig honderden euro’s per jaar besparen. Met de overstap kunt u profiteren van welkomstaanbiedingen en dat zorgt voor de beste keuze en de hoogste kostenbesparing. Door middel van de onderstaande vergelijkingstool vergelijkt u gemakkelijk online.

Waarom stroom en gas vergelijken?

Stroom en gas vergelijken levert ontzettend veel voordeel op. Als u al jarenlang bij dezelfde energiemaatschappij bent aangesloten, betaalt u waarschijnlijk veel te veel voor uw energierekening. Als ‘bestaande klant’ profiteert u immers niet van welkomstaanbiedingen. Deze zijn alleen beschikbaar voor nieuwe klanten. Als bestaande klant kunt u alleen aanspraak maken op een kleine verlengingsbonus. Nieuwe klanten krijgen daarentegen veel meer korting: een cashback korting, korting op de eerste maanden of soms zelfs een gratis iPad. Overstappen loont daarom eigenlijk altijd, indien u beschikt over een contract van onbepaalde duur.

Hoeveel kan ik besparen?

De gemiddelde besparing op de energierekening is circa 285 euro. Echter zien grotere gezinnen een nog veel hogere besparing. In sommige gevallen loopt het voordeel op tot wel 450 euro. U bespaart altijd wel en alles wat u bespaart is natuurlijk mooi meegenomen. Overstappen is tegenwoordig ook ontzettend gemakkelijk, omdat u alles online kunt regelen. Met slechts enkele klikken op de knop bespaart u flink. Start daarom vandaag nog met stroom en gas vergelijken en bespaar ook op de energielasten.

Voer uw postcode en verbruik in

Als u stroom en gas vergelijken gaat, is het raadzaam om uw postcode en huisnummer in te voeren. Op basis van uw woonadres zal de vergelijkingstool starten met het filteren van de aanbieders in uw regio. Niet iedere aanbieder is namelijk beschikbaar op ieder woonadres. Om die reden wordt er dan ook om uw postcode en huisnummer gevraagd. Daarnaast is uw verbruik belangrijk om te weten. Op basis van uw verbruik wordt er namelijk een goede schatting gemaakt van de jaarlijkse kosten. Zo weet u wat u kwijt bent bij een bepaalde aanbieder.

Filteren in de vergelijkingstool

In de vergelijkingstool heeft u ook de mogelijkheid om te filteren. Zo kunt u filteren op duurzaamheid, looptijd contract, vast of variabel tarief en aanbieder. Hieronder beschrijven we de verschillende filters.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk punt geworden. Steeds meer energieleveranciers leveren groene energie. Het wordt gelukkig tegenwoordig op grote schaal geproduceerd, waardoor het vaak niet eens meer duurder is dan grijze energie. Grijze energie wordt namelijk opgewekt middels fossiele brandstoffen. De voorraad daarvan is niet eindeloos. Bovendien brengen deze brandstoffen schade aan het milieu. Er komt namelijk veel CO2 vrij tijdens het opwekproces. Dat is niet zo bij duurzame energie. Kies daarom voor duurzame energie, indien u een steentje wilt bijdragen aan het milieu. Optioneel kunt u nog extra filteren op stroom van zonnepanalen of stroom van windmolens, als u een bepaalde voorkeur heeft. Indien gewenst kunt u ook ‘alle groene stroom uit Nederland’ selecteren. Zo weet u zeker dat al uw geleverde energie is opgewekt op Nederlandse bodem.

CO2-gecompenseerd gas: wat is dat?

In het overzicht ziet u ook CO2-compenseerd gas staan. Dit betreft wel ‘gewoon’ grijs aardgas. Echter wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd met investeringen in duurzame projecten. Daarnaast worden er bomen aangeplant. Helemaal duurzaam is het helaas nog niet, maar het is wel het beste alternatief op dit moment. Groen gas wordt nog niet op grote schaal geproduceerd, omdat dit nog niet betaalbaar is.

Kies voor een jaarcontract

Als u stroom en gas vergelijken gaat, kunt u ook kiezen voor een bepaalde contractperiode. Standaard heeft u keuze uit een eenjarig, een driejarig of een direct opzegbaar contract. Het is raadzaam om te kiezen voor een jaarcontract. Hier haalt u namelijk het meeste voordeel uit. U profiteert namelijk maximaal van welkomstaanbiedingen en actietarieven. In verhouding krijgt u bij een driejarig contract minder korting. Na een jaar kunt u dan weer stroom en gas vergelijken en wederom overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Zo behoudt u het meeste voordeel.

Een vast of variabel energietarief

U kunt ook kiezen tussen een vast of variabel energietarief. Indien u kiest voor eerstgenoemde, staan de energietarieven gedurende het contract vast. Echter profiteert u dan niet van tussentijdse prijsdalingen, indien deze voorkomen. Dat is wel het geval bij een variabel tarief. Natuurlijk kunnen de tarieven ook stijgen: dus een variabel tarief is niet altijd voordeliger. De tarieven afhankelijk van de olieprijzen. In de regel verandert het tarief halfjaarlijks, per 1 januari en per 1 juli.

Vertrouwd bij een bepaalde aanbieder?

Het kan zijn dat u zich vertrouwd voelt bij een bepaalde aanbieder. U vindt bijvoorbeeld dat zij handige slimme meters hebben of u staat achter hun duurzaamheidsbeleid. Indien gewenst kunt u daarom ook kiezen voor een bepaalde aanbieder. Alleen deze aanbieder wordt dan getoond in vergelijkingstool. U kunt ook filteren op meerdere aanbieders. Deze optie hoeft natuurlijk niet, dan staat de goedkoopste maatschappij gewoonweg bovenaan. Wel zo gemakkelijk.

Kan ik op ieder moment overstappen?

U kunt pas overstappen, indien u beschikt over een contract voor onbepaalde duur. Ook indien u een contract heeft dat binnen zes weken afloopt, kunt u stroom en gas vergelijken. Indien u te vroeg overstapt, moet u mogelijk een overstapboete betalen. Uw voordeel is dan snel weer weg. Pak daarom uw huidige contract erbij en kijk wanneer uw contract afloopt.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen kan online in slechts enkele stappen. Vul als eerste uw postcode en huisnummer in. Dat is nodig om de bekijken welke energiemaatschappijen allemaal leveren in uw regio. Daarnaast kunt u uw verbruik invullen. Op basis van uw verbruik wordt er een goede schatting gemaakt van de kosten. Optioneel kunt u nog gebruik maken van de verschillende filters. Zo kunt u bijvoorbeeld nog filteren op duurzaamheid of looptijd contract. Als u de juiste energiemaatschappij hebt gevonden, kunt u klikken op de oranje button. U wordt dan doorverwezen naar de aanbieder naar keuze.

Op de andere website kunt u uw gegevens invullen. Als u vervolgens de bevestiging van de energiemaatschappij ontvangt, heeft u nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Binnen deze termijn kunt u uw aanvraag nog kosteloos opzeggen. Dat geldt zowel voor een telefonische als een online bestelling. Na deze periode zullen de twee energiemaatschappijen bepalen wanneer het nieuwe contract ingaat. Tevens wordt er gevraagd naar de meterstand. Uw oude maatschappij gebruikt deze voor eindafrekening, terwijl uw nieuwe maatschappij deze gebruikt voor de vaststelling van het termijnbedrag.

Hulp nodig?

Wilt u graag stroom en gas vergelijken, maar heeft u nog enkele vragen? Stuur uw vragen gerust door naar onze klantenservice. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Wij horen uiteraard graag van u.