Wat is klimaatgecompenseerd gas?

Klimaatgecompenseerd gas, ook wel bekend als CO2-gecompenseerd gas, is momenteel de meest groene manier van het afnemen van gas. Bij de productie van aardgas, wordt de CO2-uitstoot teruggebracht naar nul door de aanplanting van bomen. Zodoende wordt het dus gecompenseerd. Er wordt helaas nog niet op grote schaal groen gas geproduceerd, wat weer iets anders is dan klimaatgecompenseerd gas.

Hoe wordt klimaatgecompenseerd gas geproduceerd?

Helaas wordt er geen CO2-neutraal gas geproduceerd. Het blijft in feite de gewone, grijze aardgas. Echter wordt het gecompenseerd door het aanplanten van bomen. Tijdens de verbranding van aardgas komt er CO2 vrij. Deze CO2 wordt vervolgens weer opgenomen door bomen en deze zetten dit vervolgens weer om naar zuurstof. Vanwege deze constructie wordt de uitstoot gebracht naar nul.

Duurzaamheid

Helaas is deze vorm van opwekking nog niet duurzaam. Er wordt namelijk nog steeds gebruik gemaakt van aardgas. Dit is een fossiele brandstof die kan opraken én ook ooit opraakt. Het enige wat hier enigszins duurzaam aan is, is dat er bomen worden aangeplant. Het is daarmee veel minder duurzaam dan groen gas, maar dit is helaas nog niet op grote schaal te produceren.

Energieleveranciers

Er zijn verschillende energieleveranciers die deze vorm van energie aanbieden. Diverse energieleveranciers noemen het daadwerkelijk groen gas, maar dit is niet de benaming die erbij hoort. Het gaat namelijk om klimaatgecompenseerd gas of CO2-gecompenseerd gas. Verschillende energieleveranciers maken gebruik van certificaten om aan te tonen wat voor type groene energie zij leveren. Wilt u overstappen naar een duurzamere energieleverancier? Start dan vandaag nog met gas en licht vergelijken. U kunt niet alleen verduurzamen, maar u kunt ook nog eens veel geld besparen door over te stappen.

Onder andere Greenchoice en Qurrent bieden momenteel CO2-neutraal gas aan. Zo investeert Greenchoice in bosprojecten in Brazilië en Ecuador. Qurrent biedt projectgecompenseerd gas aan. Energieleveranciers vergelijken is om die reden raadzaam. Gebruik de filters om te filteren op duurzame leveranciers.

Welke certificaten zijn er?

Energiebedrijven kunnen verschillende certificaten inkopen, maar niet alleen zij kunnen dat! Consumenten hebben namelijk ook de mogelijkheid om de volgende certificaten in huis te halen:

  • Verified Emission Reductions (VER)
  • Certified Emission Reductions (CER)
  • Emission Reduction Units (ERU)
  • European Allowances (EA)

De meeste consumenten hebben het eerste certificaat: de VER. Als een energie-aanbieder VER’s koopt, financiert de aanbieder een duurzame ontwikkeling. Daarmee wordt de CO2-uitstoot verminderd en daarmee draagt u uw steentje bij aan een beter milieu!

Plaats een reactie

twaalf − tien =