Gasprijs per m3

Gas is vrij prijzig. In Nederland kostte een kubieke meter (m3) gas in 2016 maar liefst € 0,62. Voor een groot gedeelte bestaat deze prijs uit energiebelasting en btw. In 2017 steeg de gasprijs eigenlijk nog maar verder. Ook de energiebelasting ging omhoog en daarmee betaalt u dus meer voor uw energierekening. Gemiddeld ging de energierekening met tien euro per maand omhoog. Daarom is het ook raadzaam om regelmatig te kijken of een andere energiemaatschappij goedkoper is.

Gasprijs per m3 Vergelijken

Met behulp van de onderstaande vergelijker kunt u de gasprijs per m3 van alle contracten en aanbieders met elkaar vergelijken. U kunt eventueel gebruikmaken van de verschillende filters om te filteren op duurzaamheid, vast of variabel tarief en looptijd contract in te stellen. Om de tarieven te zien klikt u op ‘Meer informatie’. Het veld klapt dan uit waardoor u de tarieven per aanbieding kan bekijken en vergelijken.

Uw energierekening: gasprijs per m3 en besparen

Uw energierekening bestaat uit de kosten van het verbruik van zowel stroom als gas. Daarnaast zijn er ook nog andere kosten, waar u rekening mee kan houden, zoals belastingen, vastrechtkosten en netwerkkosten. In 2016 steeg de gasprijs per m3 flink. Dat had vooral te maken met de verhogende energiebelasting. Overstappen met behulp van de bovenstaande vergelijkingstool is dan ook zeker een aanrader. Op die manier kunt u besparen op de gasprijs per m3, waarmee u ook flink bespaart op uw maandelijkse lasten.

De goedkoopste aanbieder bovenaan

In de handige rekentool staat de goedkoopste gasleverancier altijd bovenaan. U hoeft dus ook niet meer zelf te filteren op gasprijs per m3, want op basis van de door u ingevoerde gegevens staat altijd de goedkoopste bovenaan. Daarmee werkt de handige vergelijkingstool ook 100% onafhankelijk en vergelijkt u gemakkelijk en snel diverse maatschappijen. Daarmee kunt u flink besparen op uw energierekening.

Hoeveel kan ik besparen?

Het verschil kan er uiteenlopen. Zo zien zien kleine gezinnen doorgaans een besparing van 285 euro per jaar, terwijl grotere gezinnen wel 450 euro per jaar besparen. Dat is ontzettend veel geld! Met dat geld kunt u weer andere dingen doen: wat u er ook mee doet, het is altijd beter besteed dan bij de lokale energiemaatschappij.

Kiest u voor ‘duurzaam’ gas?

In het overzicht kunt u filteren op CO2-compenseerd gas. Dat is min of meer duurzaam te noemen. Het is in ieder geval het beste alternatief op dit moment voor ‘gewone’ aardgas. Het betreft hier ook gewoon aardgas, maar wel worden er bomen aangeplant om de CO2-uitstoot te compenseren. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in duurzame projecten. Men is druk bezig met het verder ontwikkelen van groen gas. Helaas is dat nog niet op grote schaal beschikbaar, omdat het nu nog een erg dure technologie is. Die gasprijs per m3 is daarmee ook nóg veel hoger en nog niet betaalbaar.

Ook stroom afsluiten?

De meeste mensen kiezen ervoor om zowel gas als stroom af te sluiten bij dezelfde energiemaatschappij. Daarmee krijgt u namelijk de hoogste welkomstkortingen en –aanbiedingen en profiteert u van extra veel korting. In het overzicht kunt u dan ook selecteren wat u wilt: alleen gas, alleen stroom of gas en stroom. Laatstgenoemde is dan ook een aanrader, omdat u daarmee veel geld bespaart. Bovendien is de administratieve rompslomp minder groot: u heeft namelijk alles gemakkelijk ondergebracht bij eenzelfde leverancier.

Duurzame stroom?

Als u wilt kunt u ook kiezen voor een duurzame energieleverancier. Soms kan dat betekenen dat onder andere uw gasprijs per m3 iets omhoog gaat. Echter hoeft dat niet. De prijsverschillen tussen groene en grijze stroom zijn namelijk de laatste jaren erg afgenomen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er steeds meer vraag is naar duurzame stroom en het aanbod ook steeds groter wordt. Daarnaast raken fossiele brandstoffen, welke worden gebruikt voor het opwekken van grijze stroom, op. In de filters kunt u dan ook gemakkelijk aangeven of u voor een duurzame energieleverancier wilt kiezen. Daarmee draagt u uw steentje bij aan het milieu.

Een vast of variabel energietarief uitkiezen

De gasprijs per m3 hangt ook sterk samen met het vaste of variabele energietarief. Met een vast energietarief is de gasprijs per m3 namelijk gedurende de looptijd hetzelfde. Bij een variabel energietarief kan de gasprijs per m3 verschillen gedurende de looptijd. In de regel verandert het tarief twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Als u kiest voor een variabel contract, kan het dus zijn dat uw gasprijs per m3 stijgt of daalt. Dat is afhankelijk van de olieprijzen: indien de olieprijs stijgt, stijgt ook de gasprijs per m3. Andersom geldt dat ook: indien de olieprijs zakt, zakt ook de gasprijs per m3.

Kiezen voor een contractperiode

In het overzicht kunt u ook filteren op bepaalde contractperiodes. Wilt u bijvoorbeeld een jaarcontract, een driejarig contract of een direct opzegbaar contract? In de regel is een eenjarig contract het meest voordeligst. U kunt dan namelijk ieder jaar weer profiteren van welkomstkortingen en –aanbiedingen. Daarnaast profiteert u in verhouding het meeste van de welkomstaanbieding.

Wanneer kan ik overstappen?

U kunt overstappen wanneer u beschikt over een contract voor onbepaalde duur. Ook wanneer uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Het is daarom altijd raadzaam om uw huidige contract erbij te pakken. Hier staat op genoteerd wanneer uw huidige contract afloopt.

Loopt uw contract nog niet binnen zes weken af én heeft u ook nog een contract voor onbepaalde duur? In principe kunt u tot zes maanden van tevoren overstappen, maar het is belangrijk dat u aangeeft dat u uw overstapdatum pas later laat ingaan. U stapt dan op een bepaalde datum pas over. Daarmee vermijdt u dat u een overstapboete krijgt van uw huidige energieleverancier.

Hoe werkt overstappen?

Wilt u graag een voordeligere gasprijs per m3? Dan is overstappen een goed idee! De vergelijkingstool werkt gelukkig ook nog eens erg gemakkelijk. Het is verstandig om als eerste uw postcode en huisnummer in te vullen. Op basis van uw woonadres kan de vergelijkingstool dan bekijken of een bepaalde gasleverancier beschikbaar is in uw regio. Daarnaast kunt u uw verbruik invullen, zodat de rekentool direct een goede schatting kan maken van de jaarlijkse kosten. Op basis van deze gegevens staat de goedkoopste aanbieder bovenaan. Weet u uw gegevens niet? Dan kunt u ook een schatting doorgeven op basis van uw gezinsgrootte.

Daarnaast kunt u ook nog filteren op duurzaamheid, looptijd contract, vast of variabel tarief of aanbieder. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u graag een duurzame energieleverancier wilt.

Heeft u de juiste energieaanbieder gevonden? Dan kunt u klikken op de oranje button. U wordt dan doorgeleid naar de website van de aanbieder en hier kunt u uw nieuwe contract afsluiten. U ontvangt, na het afsluiten van het contract, een bevestiging van de energiemaatschappij. Vanaf dit moment heeft u nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. U kunt het contract nog kosteloos afzeggen binnen deze periode. Na deze termijn gaat uw maand opzegtermijn in en bepalen de twee energiemaatschappijen wanneer het oude contract afloopt en het nieuwe contract ingaat. Zodoende komt u nooit zonder stroom te zitten. Tussendoor vragen de twee energiemaatschappijen nog naar uw meterstand. Uw huidige leverancier heeft dat nodig voor uw eindafrekening, terwijl uw nieuwe leverancier dat nodig heeft voor het vaststellen van het termijnbedrag.

Hulp nodig?

Wilt u graag overstappen naar een nieuwe gasleverancier en ook besparen op uw gasprijs per m3, maar heeft u hier nog enige hulp bij nodig? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Uiteraard horen wij graag van u.