Besparen op gas doe je met deze zeven tips: Efficiënte strategieën voor een lagere rekening

Besparen op je energierekening is makkelijker dan je denkt. Kleine veranderingen in je dagelijkse routines kunnen een groot verschil maken in je gasverbruik en daarmee je kosten. Door bijvoorbeeld alleen de thermostaat aan te zetten als je thuis bent en deze ‘s nachts lager te zetten, hou je je energiekosten onder controle zonder dat je comfort eronder lijdt.

Daarnaast helpen simpele aanpassingen zoals het vrijhouden van radiatoren en het gebruik van tochtstrips om warmteverlies te voorkomen. En vergeet niet dat korter douchen en het gebruik van een waterkoker voor warm water ook bijdragen aan een lagere gasrekening.

A lightbulb surrounded by seven gas-saving tips

Key Takeaways

  • Alleen je thermostaat aanzetten als je thuis bent helpt je kosten besparen.
  • Houd radiatoren vrij en gebruik tochtstrips om warmteverlies te beperken.
  • Korter douchen en de waterkoker gebruiken voor warm water verlagen je gasverbruik.

1. Zet alleen de thermostaat aan als je thuis bent

Veel mensen hebben de thermostaat de hele dag aanstaan, zelfs als ze niet thuis zijn. Dit is niet nodig en kost onnodig veel geld. Door de thermostaat lager te zetten wanneer je weg bent, kun je jaarlijks minstens honderd euro besparen.

Gebruik je een slimme thermostaat? Stel deze dan in met tijdsblokken, zodat de verwarming alleen aan staat als je echt thuis bent. Op deze manier optimaliseer je je gasverbruik en zorg je ervoor dat de cv-ketel efficiënt werkt. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook energie.

2. Voordat je gaat slapen de thermostaat lager zetten

Before going to bed, lower the thermostat to save on gas with these seven tips

Het is slim om de thermostaat lager te zetten voordat je naar bed gaat. Je huis koelt niet meteen af, dus je kunt dit al een uur eerder doen. Tip: Zet de temperatuur 1-2 graden lager om energie te besparen en comfortabel te slapen.

3. Hou de radiatoren vrij

A room with seven energy-saving tips: clear space around radiators, gas meter, insulation, thermostat, window coverings, and boiler maintenance

Zorg ervoor dat je radiatoren vrij staan van obstakels zoals tafels, bedden, kasten en bureaus. Dit helpt de warmte zich beter te verspreiden. Als je geen andere optie hebt, probeer dan het meubelstuk iets naar voren te schuiven. Lange gordijnen moeten ook weg van de radiator, anders verhinderen ze de warme luchtstroom. Denk eraan dat een radiator zonder blokkades het meest effectief is.

4. Ventileren

A room with a thermostat set to a lower temperature, sealed windows, insulated doors, and a ceiling fan running to save on gas for ventilation

Ventileren lijkt misschien een ongebruikelijke manier om gas te besparen, maar het werkt echt. Door je ramen af en toe even open te zetten, verbeter je de luchtcirculatie in huis. Droge lucht verwarmt namelijk beter dan vochtige lucht. Als je elke dag je ramen kortstondig opent, verdwijnt de vochtige lucht en komt er droge lucht binnen. Dit kan je uiteindelijk honderd tot tweehonderd euro per jaar besparen. Voor de koukleumen: als je liever je ramen gesloten houdt, zorg dan dat de ventilatieroosters altijd open staan. Zo stroomt er constante frisse, droge lucht je huis binnen.

5. Sta niet te lang onder de douche

A person turning off a shower faucet with a gas-saving tip list in the background

Iedereen vindt het fijn om onder de douche te staan, maar je kunt veel geld besparen door minder lang te douchen. Probeer elke dag een minuut korter te douchen. Gebruik een timer om je hierbij te helpen.

Overweeg het installeren van een waterbesparende douchekop. Dit type douchekop vermindert het waterverbruik zonder aan comfort in te boeten. Stel het water eenmalig in op de juiste temperatuur voor direct warm water, zodat je gas en water bespaart.

6. Warm water nodig? Gebruik de waterkoker!

A water kettle boiling on a stove, steam rising. Text reads "Need hot water? Use the kettle! Save on gas with these seven tips."

Als je water moet koken, gebruik je best een waterkoker. Dit apparaat gebruikt stroom in plaats van gas en is daardoor energiezuiniger. Een waterkoker verhit water sneller en verbruikt minder energie, wat je rekening en het milieu ten goede komt. Koken op een inductiekookplaat komt daarna, want ook dat is efficiënter dan gas.

7. Last van tocht? Gebruik tochtstrips

A drafty room with a door and window. Use of draft strips to save gas. Seven gas-saving tips listed

Voel je een koude luchtstroom terwijl de verwarming aanstaat? Dat kan je energieverbruik verhogen. Tochtstrips helpen je om dit probleem op te lossen door de kieren bij ramen, deuren en de brievenbus af te dichten. Hierdoor blijft je huis warmer en gebruik je minder gas.

Bijkomend voordeel: Combineer tochtstrips met isolatieglas of dubbel glas voor nog betere isolatie en extra besparingen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik gas besparen door middel van zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen je helpen gas te besparen door elektriciteit op te wekken met zonne-energie. Met deze elektriciteit kun je elektrische apparaten in huis gebruiken die anders gas zouden verbruiken, zoals een elektrische kookplaat of een warmtepompboiler. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van gas voor het opwekken van warmte en stroom.

Op welke manier draagt een zuinige cv-ketel bij aan gasbesparing?

Een energiezuinige cv-ketel gebruikt minder gas om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Moderne cv-ketels hebben vaak een hoger rendement, wat betekent dat ze meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas kunnen halen. Hierdoor verbruik je minder gas, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu.

Kan ik gas besparen door mijn airco slim te gebruiken?

Ja, door je airco slim te gebruiken kun je gas besparen. Een airco met een verwarmingsfunctie, zoals een warmtepomp, kan namelijk ook je huis verwarmen. Als je deze kiest in plaats van je gasgestookte verwarming, kun je je gasverbruik aanzienlijk verminderen. Zorg er wel voor dat je je airco efficiënt instelt en alleen gebruikt wanneer nodig.

Welke alternatieven voor gasverwarming zijn er om energie te besparen?

Er zijn verschillende alternatieven voor gasverwarming die kunnen helpen energie te besparen:
Warmtepompen: Deze pompen kunnen je huis verwarmen door warmte uit de lucht, grond of water te halen. Zowel volledig elektrische als hybride modellen zijn beschikbaar.
Zonneboilers: Deze systemen gebruiken zonne-energie om water te verwarmen. Hierdoor vermindert je gasverbruik voor warm water.
Biomassakachels: Deze kachels gebruiken natuurlijke materialen zoals houtpellets om warmte te genereren. Dit is minder belastend voor het milieu.

Scroll to Top