Wanneer is gas écht groen?

Groen gas is pas écht groen als het biogas betreft, welke op dezelfde manier kan worden gebruikt als aardgas. Zo kan het gas gebruikt worden voor alle huishoudelijke apparaten, zonder dat deze veranderd moeten worden. Deze duurzame variant van aardgas wordt echter nog niet op grote schaal geproduceerd.

Hoe wordt groen gas geproduceerd?

Groen gras wordt geproduceerd uit biogas. Biogas bestaat uit stortafval, gft-afval, slib, koeienmest en dierlijke restproducten. Biogas ontstaat uit de organische producten op het moment dat deze vergist worden. Het wordt vervolgens gedroogd en gezuiverd.

In principe ontstaat het uit een chemisch proces. Door de productie van synthesegas komt voort uit een biomassa. De methanisering zorgt ervoor dat er natuurlijk gas ontstaat.

Op het moment wordt het, helaas, nog maar op kleine schaal geproduceerd door enkele kleinere bedrijven. Energie-experts verwachtten echter dat de helft van het totaal geleverde gas in 2050 pas echt groen gas is.

Hoe duurzaam is het?

Het is pas écht schoon als het compleet hernieuwbaar is. Dat betekent dat groen gas ook zeer duurzaam is. Helaas wordt het echter niet op grote schaal aangeboden. Als het breed beschikbaar zou zijn, zou Nederland aanzienlijk kunnen verduurzamen.

Het heeft namelijk dezelfde eigenschappen als aardgas. Het kan dus ook gewoon door hetzelfde gasnet worden gepompt. Iedereen met een gasaansluiting kan er bovendien gebruik van maken. De apparaten in huis hoeven dus ook niet aangepast te worden. Sommige energieleveranciers bieden dit op kleine schaal aan, maar gezien de productie nog niet bijzonder hoog is bieden de meeste energieleveranciers alleen klimaatgecompenseerd gas aan.

Uiteindelijk merkt u ook geen verschil tussen groen gas of aardgas. Het wordt immers gepompt via dezelfde gasaansluiting. Als u stroom en gas vergelijken gaat, kunt u echter alleen nog maar kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Door dit aan te vragen, stimuleert u wel de productie van groen gas. Er wordt namelijk geïnvesteerd in groene projecten, indien u kiest voor dit type gas.

Plaats een reactie

een × vier =