Uw woning goed ventileren

Goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid. Helaas gebeurt dat vaak nog te weinig én dat heeft niet alleen gevolgen voor uw gezondheid, maar ook veroorzaakt het nare schimmels in huis. Ook roken in huis wordt daarom sterk afgeraden. Uw woning goed ventileren is echter gemakkelijker dan u denkt.

In de modernere huizen zijn er geen naden en kieren meer. Dat was bij oudere huizen vaak wel het geval, waardoor er sowieso wel natuurlijke lucht naar binnenkwam. Er is dus ook geen contact met de buitenlucht, indien er geen ventilerende maatregelen worden genomen. Het is echter wel ontzettend belangrijk om schone lucht in huis te krijgen. Vervuilde lucht is namelijk slecht voor uw gezondheid. Zo kan het onder andere zorgen voor luchtwegproblemen en versterkt het allergieën. Uw woning goed ventileren is dus ontzettend belangrijk, maar hoe kunt u dat het beste aanpakken? U wilt natuurlijk niet altijd uw raam open hebben tijdens de koude dagen: dan blijft u immers stoken. Gelukkig zijn de oplossingen binnen handbereik. U ontkomt er echter niet aan dat die oplossingen stroom en gas zullen gaan kosten, maar voor een goede gezondheid is dat de investering natuurlijk wel waard.

Hoe kan ik energiezuinig ventileren?

U ontkomt er niet aan dat ventileren gas en stroom kost. Immers gaat er warme lucht uit uw woning en komt daar weer koude lucht voor in de plaats. Echter kunt u wel slim ventileren met behulp van de onderstaande tips.

  1. Rookt u? Doe dat altijd buiten. Het zal misschien niet een tip zijn waar iedereen van gaat springen, maar als u rookt in huis kunt u eindeloos door blijven gaan met ventileren.
  2. Zorg ervoor dat er voortdurend frisse lucht naar binnenkomt. Dat kan met behulp van ventilatieroosters of klepraampjes.
  3. Als u kookt of doucht is het raadzaam om een extra raampje open te zetten. Immers komt er veel vocht vrij en dat kan zorgen voor de nodige schimmels.
  4. Zorg voor een geiser met een afvoer naar buiten.
  5. Laat mechanische of balansventilaties bij voorkeur tweejaarlijks onderhouden en maak het regelmatig schoon.

Vochtproblemen en schimmels tegengaan

Vochtproblemen (en daarmee mogelijk ook schimmels) zijn ontzettend vervelend. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en om die reden is het belangrijk om voldoende te ventileren. Ook wanneer het buiten vochtig weer is, blijft het belangrijk om te ventileren. Goede woningisolatie kan daaraan bijdragen. Dat voorkomt dat er vocht kan condenseren op de koude oppervlakken. Daarmee voorkomt u ook weer schimmels.

Ook is het belangrijk dat u de kamers kan goed kan afsluiten. Dat geldt vooral voor de keuken en de badkamer. Dit zijn namelijk echte vochtplekken. Wel is het belangrijk dat het huis wel goed blijft ventileren. Dat kan met behulp van roosters in de binnenmuren of deuren.

Ventileer extra tijdens het koken en douchen

Tijdens het koken en douchen komt er extra veel vocht vrij. Als u gaat koken, is het dan ook belangrijk dat u de afzuigkap aanzet. Tijdens het douchen is het belangrijk om de eventuele ventilatie aan te zetten. Een raam openzetten is ook handig, indien dat mogelijk is. Ook wanneer u veel mensen in huis hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje, is het belangrijk dat u extra ventileert.

Hang uw wasgoed bij voorkeur buiten

Gebruikt u een wasrekje om uw was te laten drogen? Zet deze dan bij voorkeur buiten. Is deze mogelijkheid er niet? Plaats het dan in een ruimte waar u een raam open kunt zetten. Het vocht dat van de was afkomt kan namelijk zorgen voor schimmels.

Wees zuinig met een condensor en vochtvreter

Een condensor en vochtvreter zijn toepassingen die goed klinken: het vermindert vocht in ruimtes. Zoiets is verstandig om te plaatsen in de badkamer, maar niet in grote ruimtes. Het effect is namelijk veel minder groot en bovendien verbruiken de apparaten bijzonder veel energie. Gebruik deze apparaten dan ook met mate, met oog op het milieu. Er is namelijk sprake van een hoog energieverbruik met een kortdurend effect. Zorg er bovendien voor dat deze apparaten regelmatig worden onthouden.

Besparen op energielasten? Stap over van energieleverancier

Uw woning goed ventileren is ontzettend belangrijk. U ontkomt er niet aan dat dit energie kost. Het is dan wel zo fijn als u energie zo voordelig mogelijk kunt afnemen bij de energieleverancier. Als u jaarlijks overstapt naar de goedkoopste gasleverancier, kunt u veel geld besparen op uw energielasten. U profiteert namelijk van welkomstaanbiedingen en –kortingen. Het advies luidt ook dan om ieder jaar weer over te stappen.

Plaats een reactie

vier × 5 =