Stad Groningen voelt woensdagochtend lichte aardbeving

Woensdagochtend was er weer een lichte aardbeving merkbaar in de stad Groningen. Binnen de stadsgrenzen is een beving maar zeldzaam, maar toch is er een magnitude van 1.0 gemeten.

De beving vond plaats op het moment dat de meeste mensen nog sliepen in de stad: zo rond 5.37 uur. De diepte was drie kilometer en dat betekent zonder meer dat het is veroorzaakt door de gaswinning in de noordelijke provincie.

Het was echter een erg lichte beving. Veel mensen zullen het niet gemerkt hebben, ook omdat het op een bijzonder tijdstip plaatsvond. De kans op schades is daardoor minimaal. Het gebeurt echter nauwelijks dat er bevingen onder de stad zijn. Het zijn vooral de buitengebieden van Groningen die last hebben van de bevingen.

Afgelopen jaar in oktober werd er al eerder een beving gemeten met dezelfde magnitudewaarde. Toentertijd werd de beving gemeten in de Groningse wijk Paddepoel. Regelmatig zijn daarentegen bevingen in de buurgemeente Ten Boer, wat niet ver van de stad afligt.

Aardbeving met een magnitude van 3.4

Afgelopen week werd er een dorp getroffen door een ernstigere magnitude. Het betrof namelijk een zware aardbeving, met een magnitude van maar liefst 3.4. Het dorpje ligt op circa 20 kilometer afstand van het Groningse Loppersum. Er waren maar liefst 3.000 schademeldingen binnengekomen. Het is sinds 2012 de zwaarste aardbeving. Toentertijd werd er een magnitude van 3.6 gemeten: ook toen kwamen er veel schademeldingen binnen.

Tweede Kamer

Tweede Kamer debatteerde afgelopen dinsdagavond, een avond voor de beving in de stad Groningen, nog over de gaswinning uit Groningen. Duidelijke afspraken bleven echter uit en Groningers zullen dat ongetwijfeld als teleurstellend ervaren. Ook diverse kamerleden konden zich daar niet in vinden.

De minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, kon de kamer niet meer vertellen over de mogelijke oplossingen om de gaswinning te verlagen. Er zijn volgens de minister namelijk meerdere factoren waar rekening mee gehouden moet worden, waaronder de export van gas, de grootverbruikers en de Nederlandse huishoudens.

Tip: als u kiest voor klimaatgecompenseerd gas, wordt een deel van uw inleg gebruikt voor duurzame projecten. Hopelijk komt er dan sneller een alternatief voor de gaswinning uit Groningen. Start hier direct met stroom en gas vergelijken en stap ook over naar een duurzame energieleverancier.

Plaats een reactie

achttien − 6 =