Milde aardbeving gevoeld in de stad Groningen op woensdagochtend

De stad Groningen heeft woensdagochtend vroeg te maken gehad met een kleine aardbeving, een ongebruikelijke gebeurtenis binnen de stadsgrenzen. De beving had een kracht van 1,0 op de schaal van Richter.

De aardbeving vond plaats rond 05.37 uur, toen de meeste bewoners nog sliepen. Het epicentrum bevond zich op een diepte van drie kilometer, wat wijst op een duidelijk verband met de gaswinningsactiviteiten in de noordelijke provincie.

Vanwege de lage intensiteit en timing hebben veel mensen de beving waarschijnlijk niet opgemerkt en is het risico op schade minimaal. Hoewel aardbevingen in de stad zelf zeldzaam zijn, worden dergelijke gebeurtenissen in de omliggende gebieden van Groningen regelmatig ervaren.

Een aardbeving van vergelijkbare omvang werd in oktober vorig jaar geregistreerd in de wijk Paddepoel in Groningen. De naburige gemeente Ten Boer, niet ver van de stad, heeft vaak te maken met seismische activiteit.

Onlangs heeft een zwaardere aardbeving met een kracht van 3,4 een dorp ongeveer 20 kilometer van Loppersum getroffen, wat resulteerde in ongeveer 3.000 schademeldingen. Dit was de sterkste aardbeving sinds 2012, toen een aardbeving met een kracht van 3,6 aanzienlijke schade veroorzaakte.

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond over de gaswinning in Groningen, vlak voor de stadsbeving. Er zijn echter geen concrete afspraken gemaakt, waardoor de Groningers en sommige Tweede Kamerleden waarschijnlijk teleurgesteld zijn.

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes kon geen concrete oplossingen aandragen om de gaswinning terug te dringen. Hij noemde daarbij verschillende factoren, waaronder de gasexport, grootverbruikers en Nederlandse huishoudens.

Het artikel wordt afgesloten met een suggestie voor lezers om klimaatgecompenseerde gasopties te overwegen en energieleveranciers te vergelijken om duurzamere alternatieven voor de Groningse gaswinning te ondersteunen.

Scroll to Top