Gasprijzen en gas kosten

Stapt u over via Gasprijzenvergelijken.nl? Dan profiteert u van scherpe gasprijzen.

Waarom vergelijken

Waarom gas en licht kosten en prijzen energie vergelijken?

Gas en licht vergelijken kent vele voordelen. Het belangrijkste voordeel is echter dat u flink bespaart op uw energielasten. Door jaarlijks over te stappen naar een nieuwe energiemaatschappij, kunt u ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen en –acties.

Uw besparing op uw energielasten

De besparing op energielasten kan flink uiteenlopen. Een gemiddeld gezin bespaart echter circa 285 euro op jaarbasis. Grotere gezinnen besparen echter nog meer: het verschil kan oplopen tot maar liefst 450 euro. Dat is ontzettend veel geld en van dat geld kunt u weer andere leuk dingen doen. Wat u ook met het bedrag doet: het is altijd beter besteed dan bij de lokale energiemaatschappij.

Hoe werkt het

Postcode en verbruik invoeren

Als u gas en licht vergelijken gaat, is het raadzaam dat u uw postcode en verbruik invoert. Uw postcode is nodig om te bepalen of een bepaalde energieleverancier wel levert op uw woonadres. Niet iedere energiemaatschappij is namelijk beschikbaar in iedere provincie van het land. Daarnaast is het verbruik belangrijk. Op basis van uw verbruik wordt er een schatting gemaakt van de energielasten. Indien u uw verbruik niet weet, kunt u ook uw gezinsgrootte doorgeven. Op basis daarvan wordt er een schatting gemaakt.

Duurzame energieleverancier

Als u gas en licht vergelijken gaat, kunt u optioneel kiezen voor een duurzame energieleverancier. In de filters kunt u uw wensen aangeven. Wilt u bijvoorbeeld stroom van zonnepanelen, stroom van windenergie of heeft u gewoonweg een voorkeur voor duurzame energie uit Nederland? Duurzame stroom is opgewekt uit duurzame bronnen. Dat wil zeggen dat dit geen schade aan de natuur heeft aangebracht. Indien u kiest voor grijze stroom, kiest u voor stroom dat is opgewekt uit fossiele brandstoffen. Deze kunnen opraken en zijn helaas wel schadelijk voor het milieu. Vaak zijn de prijsverschillen tussen groene en grijze stroom echter vrij laag. Kiest u voor duurzaam? Dan draagt u uw steentje bij aan een beter milieu.

CO2-gecompenseerd gas

In het overzicht kunt u ook kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Dit betreft wel gewoon aardgas, maar er worden wel bomen aangeplant om de CO2-uitstoot te compenseren. Dit is momenteel de meest duurzame variant, welke beschikbaar is voor particulieren. Echt duurzaam is het helaas niet: het blijft immers aardgas. Men is druk bezig met het verder ontwikkelen van biogas, maar helaas kan dit nog niet op grote schaal worden geproduceerd.

Kies bij voorkeur voor een jaarcontract

Als u gas en licht vergelijken gaat, kunt u kiezen uit verschillende contractperiodes. In het overzicht kunt u filteren op 1 jaar, 3 jaar of op direct opzegbaar. Normaliter is een eenjarig contract het meest voordelig. In verhouding profiteert u dan het meeste van kortingen. Bovendien kunt u na een jaar weer overstappen naar een nieuwe energiemaatschappij. Op die manier kunt u wederom profiteren van welkomstaanbiedingen en –acties.

Vast of variabel tarief: wat kies ik?

U kunt ook nog aangeven of u wilt kiezen tussen een vast of variabel tarief. Over het algemeen is het variabele tarief net iets voordeliger. Dit tarief kan gedurende de looptijd van het contract veranderen. Dat kan twee kanten op: het kan omhoog, maar ook omlaag. Dat is afhankelijk van de olieprijs. Indien deze stijgt, stijgt ook het energietarief. Bij een vast tarief heeft u meer zekerheid. U weet dan namelijk precies welk tarief u betaalt gedurende de looptijd van het contract. Echter profiteert u niet van tussentijdse prijsdalingen.

Het blijft dus min of meer gokken, omdat u niet weet of het tarief daalt of stijgt gedurende de looptijd van het contract. Indien u kiest voor een vast tarief, wordt deze na de looptijd van uw contract vaak omgezet tot een variabel tarief. Deze ligt dan vaak ineens iets hoger. Om die reden is het ook belangrijk om over te stappen, indien u beschikt over een contract van onbepaalde duur.

Filteren op een aanbieder

Tot slot kunt u nog aangeven of u wilt filteren op een bepaalde aanbieder. Als u zich bijvoorbeeld vertrouwd voelt bij een bepaalde aanbieder, kunt u daarvoor kiezen. Echter hoeft dit niet: u kunt hier ook niets selecteren. Dan worden gewoonweg alle aanbieders getoond. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan, op basis van de door u ingevoerde filters, postcodegegevens en verbruiksgegevens.

Wanneer kan ik overstappen?

Het is belangrijk om te weten dat u niet klakkeloos op ieder moment kunt overstappen. U dient hiervoor uw huidige contract erbij te pakken. Hier staat op genoteerd wanneer uw huidige periode afloopt. Na deze periode kunt u gemakkelijk online overstappen. Ook indien uw contract binnen zes weken afloopt, kunt u alvast starten met gas en licht vergelijken. Loopt u contract nog langer door? Dan kan het verstandig zijn om nog even te wachten met gas en licht vergelijken. U riskeert namelijk een overstapboete, indien u te vroeg overstapt.

U kunt echter aangeven dat u pas wilt overstappen op het moment dat u oude contract afloopt. Bij de meeste energiemaatschappijen kan dit tot maximaal zes maanden van tevoren. Het is echter wel belangrijk dat u dit aangeeft tijdens het afsluiten van het nieuwe contract.

Hoe werkt overstappen naar een nieuwe aanbieder?

Overstappen naar een nieuwe aanbieder is ontzettend gemakkelijk. Door uw postcode + huisnummer en verbruik in te voeren vergelijkt de rekentool direct alle energiemaatschappijen met elkaar. U kunt dan direct de bovenste selecteren. Door te klikken op de oranje button wordt u doorverwezen naar de website van de goedkoopste aanbieder. Hier kunt u uw gegevens invoeren. Vervolgens ontvangt u een bevestiging van de nieuwe energiemaatschappij. Vanaf dit moment gaan uw 14 dagen bedenktijd in. Binnen deze periode kunt u uw bestelling nog kosteloos annuleren.

Na deze periode gaat een maand opzegtermijn in. Ondertussen vragen de twee energiemaatschappijen naar uw meterstand. Uw oude leverancier heeft dit nodig voor de eindafrekening. Uw nieuwe leverancier heeft dit nodig om het termijnbedrag te kunnen vaststellen.

De twee maatschappijen gaan vervolgens bekijken wanneer zij het nieuwe contract laten ingaan. Zij zorgen voor een naadloze overstap, waarbij u nooit zonder gas en licht komt te zitten. Zij houden u hiervan op de hoogte. In feite betreft het dus ook echt een administratieve wijziging, waar u ontzettend veel geld mee kunt besparen.

Hulp nodig bij onze vergelijkingstool?

Wilt u graag gas en licht vergelijken, maar komt u er niet helemaal uit? Dan kunt u natuurlijk een bericht sturen naar onze klantenservice. Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Uiteraard helpen wij u graag met al uw vragen en eventuele opmerkingen. Stuur deze bij voorkeur zo specifiek mogelijk door, zodat we u een uitgebreid antwoord kunnen sturen.